ISF OLDAMT wil vangnet vormen voor Oldambtster energiearmoede

15-02-2022 20:33

ISF-Oldambt wil een vangnet vormen voor Oldambster Energiearmoede: deel jouw verhaal!

Steeds meer mensen raken in de financiële problemen door stijgende (energie)prijzen. Mensen dreigen in de schulden terecht te komen. Hoe kun je mensen bijstaan die door het ijs zakken? Welzijnsorganisaties krijgen te maken met zorgwekkende situaties. Onze belangrijkste vraag is: Hoe voorkomen we dat mensen uit huis gezet worden en / of in diepe schulden terecht komen? Daar wordt niemand gelukkig van, ook de woningbouw en energieleveranciers niet. Soms is de problematiek (die op zich niet nieuw is) niet helder, omdat het te ver van iemands warme bed staat. Waar hebben we het over?

 

Alleenstaande moeder: ‘Doordat ik al langere tijd weet dat er een dure rekening aan komt, ga ik er al naar leven. Ik kies er bijvoorbeeld voor om één kamer te verwarmen waar ik en mijn dochter vooral leven, tv kijken en eten.’

Ander voorbeeld: Voor nieuw energiecontract per 1 maart gaat een zelfstandig ondernemer € 614,= per maand betalen. Hij zit nu op € 269,=. Hij heeft nu geen werk door de coronamaatregelen. ‘Afgelopen maanden stond de thermostaat niet hoger dan 19° en ‘s avonds hooguit 20°. In een matig tot slecht geïsoleerd huis is dat best koud. Hij zit vaak met handschoenen aan te werken. Hij is nu met alleen de hypotheek (518 euro) en de energierekening al bijna door de bijstand heen.’

 

Er is ook nog veel onduidelijkheid over de regelingen. Ieder met een inkomen op of net boven het sociaal minimum ontvangt eenmalig een bedrag van 200 euro. Zo valt er op de websites van de gemeenten te lezen. De uitvoering hiervan is echter nog niet opgestart. (zie website van de gemeente: https://www.gemeente-oldambt.nl/in-oldambt/nieuws/huishoudens-met-een-laag-inkomen-krijgen-extra-geld-voor-hoge-energierekening)

Waarschijnlijk krijgen mensen met een uitkering die door de gemeente wordt betaald  deze automatisch, anderen moeten dit aanvragen bij de gemeente.

En de overheid heft minder belasting over de energierekeningen. Echter merk je daar in je voorschot bedrag niet direct iets van. Dat zie je terug op je jaarrekening. Ook als je dat helemaal niet nodig hebt. Daarom willen wij als ISF (een gezamenlijk noodfonds van kerken in Oldambt) het voorbeeld van de kerk in Apeldoorn (en inmiddels ook in Onstwedde) volgen. Als ANBI instelling willen wij geld werven voor een energiefonds waar mensen geld op kunnen storten als zij het zelf niet nodig hebben deze gift is fiscaal aftrekbaar. ISF Oldambt gaat er dan voor zorgen dat het bij de mensen komt die het echt nodig hebben.

 

Wij willen een ieder oproepen om zich te melden bij ISF Oldambt als hij/zij problemen voorziet of heeft. Wij weten hoe lastig het is om om hulp te vragen. Stap echter over je schaamte of trots heen en doe het!.

Hoe meer mensen zich melden die hiermee te maken hebben of krijgen, hoe urgenter het wordt om dit aan te pakken. Jouw verhaal en input is dus nodig om er structureel iets aan te veranderen. Dan wordt de omvang duidelijker. Zo willen we mensen uit hun warme bed trekken jouw concrete kou in.  Anders blijven organisaties elkaar aankijken wie er iets aan gaat doen.

Dus, ervaar of voorzie jij problemen door de stijging van energieprijzen? Meld je bij Meeuwes Luten, voorzitter ISF-Oldambt - Energiefonds: oldambtgeeftwarmte@gmail.com

Terug

Contact

Stichting ISF-Oldambt
Postbus 5
9679 ZG Scheemda

06-39 25 4879

© 2016 Alle rechten voorbehouden.

Mogelijk gemaakt door Webnode